De winter lijkt op het eerste gezicht misschien niet de periode waarin tuinonderhoud een rol speelt. Maar niets is minder waar. Ook in de winter is het onderhoud aan uw tuin erg belangrijk. U wilt immers dat de koudere periode geen negatief effect heeft op de beplanting. Op deze pagina vertellen we u alles over tuinonderhoud in de winter en wat IJsselstein Hovenier hierin kan betekenen voor uw tuin.

De tuin winterklaar maken

Allereerst begint in het najaar het winterklaar maken van de tuin. Door uw tuin winterklaar te maken bent u ervan verzekerd dat u in het voorjaar weer een mooie tuin heeft. Het winterklaar maken van de tuin bestaat onder andere uit de volgende handelingen:

Gras winterklaar maken

Wanneer u een grasmat in de tuin heeft is het einde van het najaar een geschikt moment om deze te bemesten. Hierdoor heeft de grasmat de juiste voedingsstoffen om de winter door te komen en in het voorjaar weer mooi groen te worden. Daarnaast is het belangrijk om het gras gedurende de winter vrij van blaadjes of andere bedekking te houden. Het gras moet kunnen blijven ademen om gezond te blijven.

Planten en bomen beschermen tegen de kou

De ene plant is beter bestand tegen de winterkou dan de ander. Dit met als gevolg dat de ene plant meer aandacht behoeft om winterklaar gemaakt te worden. Planten die u graag mee wilt nemen naar het volgende voorjaar kun je inpakken. Dit is nodig om te zorgen dat de planten niet bevriezen en afsterven wanneer het gaat vriezen. Verder geldt dat inpakken ook voor bepaalde bomen. Wanneer u een tuin heeft met een tropische palmboom zult u deze stevig moeten inpakken wanneer het koud wordt. Anders zal de boom het niet redden gedurende het winterseizoen.

De wintersnoei

Om ook na een strenge winter van de bomen en planten in je tuin te kunnen genieten is het belangrijk om ruim op tijd met de wintersnoei te beginnen. Wat verstaan we onder ”op tijd”? Dat is in ieder geval een ruime tijd voordat de vorst daadwerkelijk begint. Bang dat je takken dood gaan? Welnee, de winter is een perfecte tijd om de bomen en planten in jouw tuin te snoeien aangezien de sapstromen stil staan. Ze zijn als het ware in een ”winterslaap”.

Het snoeien van je bomen in de winter heeft veel voordelen. Eén van deze voordelen is bijvoorbeeld het voorkomen van wildgroei van takken en planten.

Tuinonderhoud tijdens de winter

Wanneer de tuin winterklaar gemaakt is kan IJsselstein Hovenier u ook helpen met tuinonderhoud in de winter. U kunt hierbij denken aan het repareren van uw schuttingen of onderhoud plegen aan het tegelwerk in uw tuin. Wanneer er bijvoorbeeld barsten in bepaalde tegels zijn ontstaan is de winter de ideale periode om deze tegels te vervangen. In de herfst – en wintertijd laten bomen hun bladeren vallen, het is belangrijk dat u hierin op tijd rekening houdt met het winterklaar maken van uw tuin.

Aan het einde van het najaar en in de winter kunnen we ook al nieuwe bloembollen planten. Dit zorgt ervoor dat u in het voorjaar direct een kleurrijk beeld in uw tuin kunt aanschouwen. Door de bloembollen al vroeg te planten krijgen de bloemen volop de tijd om te ontwikkelen. Hierdoor zult u sneller kleur zien verschijnen zodra het voorjaar is.

Overige diensten IJsselstein Hovenier

Ook voor andere diensten kunt u goed terecht bij IJsselstein Hovenier. We hebben veel ervaring met de volgende zaken:

Staat de dienst die u zoekt er niet tussen? Dan kunt u altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. We kunnen dan uw wensen bespreken en met een voorstel komen.

Ons werkgebied

We zijn gevestigd in Gouda maar ook in de omgeving actief. In de volgende plaatsen zijn wij het meest actief: