Wanneer er een boom geveld is, dan blijft het onderste deel van de stam staan. Deze stam kan verwijderd worden met behulp van een kraan, maar door de wortels die er onder het aardoppervlak zijn, kan er dan veel schade ontstaan. Dit kan de tuin of het perk ruïneren, waardoor een totaal nieuwe tuinaanleg soms noodzakelijk is. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor het frezen van de stobben (overgebleven stam) in plaats van het verwijderen van de boomstam met behulp van een kraan. IJsselstein Hovenier is gespecialiseerd in boomverzorging en het verwijderen van bomen en kan u daarom verder helpen bij het stobben frezen. Op deze pagina wordt er dieper in gegaan op het frezen van stobben en onze aanpak hierbij.

Werkwijze stobben frezen

Voor het frezen van stobben is een speciale machine beschikbaar. Deze stobbenfrees freest de boomstammen uit. Het wiel waarmee de frees haar werk doet is zeer hard en daarmee kan het iedere boomstam frezen. De boomstam wordt tijdens het frezen verwerkt tot pulp of houtsnippers. Anders dan bij de stam van de boom zullen deze snippers vaak niet hergebruikt kunnen worden. De frees kan tot ongeveer 45 cm diepte, waardoor de stam dan volledig verdwenen is. Bij een tuinontwerp hoeft er dus geen rekening meer gehouden te worden met de oorspronkelijke boomstam en kunt u de tuin geheel naar wens invullen. Het is verstandig om de vrijkomende pulp (freesafval) te verwijderen als er herplant of bestraat word. Freesafval gaat compostteren hierdoor klinkt het in en is de grond zuur. Dit kunnen wij eventueel voor u doen.

Mogelijkheden stobben frezen bij IJsselstein Hovenier

IJsselstein hovenier helpt u graag bij het verwijderen van stobben. Dit kunnen we doen in particuliere tuinen, maar ook voor grotere projecten. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken. We helpen u graag verder!

Ga terug naar boomverzorging