Waarom laat een boom zijn blad vallen?

Een boom laat iedere herfst zijn bladeren vallen, maar waarom? En waarom laten sommige bomen op andere momenten hun blad vallen? In dit blog vertellen wij waar de blaadjes van een boom voor dienen en leggen wij uit waarom de boom ieder jaar zijn blad laat vallen.

Waarvoor heeft een boom, blad?

De blaadjes zorgen voor een goede vochthuishouding van de boom. Via de huismondjes in het blad, verdampt het water in de boom. Het blad van een boom zit boordevol bladgroenkorrels wat heel belangrijk is voor de boom. Naast dat de bladgroenkorrels een blad zijn groene kleur geeft, zijn de korrels ook erg belangrijk voor het verdampen van water en het omzetten van stoffen in andere stoffen. Zo nemen de bladgroenkorrels tot zich:

  • Water met voedingsstoffen
  • CO2 (koolstofdioxide)
  • Zonlicht

De bladgroenkorrels maken met behulp van de bovenstaande stoffen zuurstof en suikers. De zuurstof is erg belangrijkrijk voor de mens, daarom wordt er ook altijd gestreden voor het behoud van bossen. De suikers die de boom aanmaakt zijn bedoeld voor zijn eigen groei, maar ook voor de groei van zijn vruchten.

Waarom vallen blaadjes van de bomen in de herfst?

In de herfst maakt een boom zich op voor de winter. Ze gaan in rust en groeien minder hard dan in de zomer. Voordat de vorst intreedt nemen de wortels van de boom geen water meer op uit de bodem en laat hij zijn blaadjes vallen.

Als alle blaadjes aan de boom zouden blijven zitten, zou de boom uitdrogen. De blaadjes vragen namelijk veel water en de wortels nemen dit water niet op. Om uitdrogen te voorkomen, laat de boom zijn blaadjes vallen. De blaadjes die op de grond vallen worden door beestjes en schimmels op hun beurt weer omgezet in voedingsrijke aarde waar de boom in het voorjaar en de zomer weer veel aan heeft.

Wanneer vallen de bladeren van de bomen?

Doordat de dagen korter worden en de hoeveelheid zonlicht wordt beperkt, weet een boom dat de herfst is ingetreden. De boom trekt de bladgroenkorrels uit de blaadjes terug de takken in. Hierdoor verliest het blad zijn kleur en ontstaan de bekende herfstkleuren. Door het bladgroen waren deze kleuren nooit zichtbaar, maar dit is het eigenlijke pigment van de boom. Door het onttrekken van het bladgroen, komen deze prachtige herfstkleuren tevoorschijn.

Hormonen in een boom

Je zou het misschien in eerste instantie niet bedenken, maar ook een boom heeft hormonen, namelijk: Abscisinezuur en auxine. Deze hormonen zorgen ervoor dat er een kurklaagje wordt gevormd tussen de bladsteel en de tak. Dit kurklaagje zorgt voor een blokkade van het voedseltransport tussen het blad en de boom. Het blad valt van de boom en de boom blijft zo beschermt tegen uitdroging. Daarnaast behoudt hij zijn vocht en voedingsstoffen die in de stam en takken aanwezig zijn.

Hulp bij het winterklaar maken van de tuin

Wil jij je tuin herfst- of winterklaar maken en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Schakel dan een professionele hovenier in voor het tuinonderhoud. Daarnaast kan IJsselstein Hovenier je helpen bij de snoei van een boom en de boomverzorging. Een goede boomverzorging zorgt ervoor dat de boom goed en mooi groeit en daarnaast niet te groot wordt in je tuin. Ook kan onze hovenier adviezen geven als de boom vroegtijdig zijn blad verliest. In sommige gevallen is de boom ziek waardoor een andere aanpak is vereist. Meestal is dit de reden als de boom zijn blad laat vallen in de zomer. Neem vrijblijvend contact op met IJsselstein Hovenier, wij helpen je graag verder!