Wat is de beste tijd om een boom te planten?

Als het gaat om het planten van bomen, zijn er veel factoren om te overwegen, waaronder de tijd van het jaar. De timing van het planten kan een grote impact hebben op de gezondheid en het succes van de boom op lange termijn. Dus, wat is eigenlijk de beste tijd om een boom te planten? In dit blog geven wij antwoord op deze belangrijke vraag.

Wanneer moet ik mijn boom planten?

Om bomen succesvol te planten, is het van belang om hiervoor de juiste tijd te kiezen, net zoals bij het planten van groenten in je moestuin of bloemen langs je gazon. Voor bomen is de ideale periode tijdens hun rustperiode in de winter, vanaf November. Gedurende de herfst en winter laten bomen hun bladeren vallen en stopt de sapstroom. Bomen hebben een sapstroom die de voegingsstoffen door de boom heen voert. In de winter is deze sapstroom een stuk minder actief, als in het voorjaar of de zomer.

Wanneer de sapstroom minder actief word betekent dat de boom een soort winterslaap ingaat, wat het optimale moment is voor verplanting. Het planten van bomen is nog mogelijk tot vroeg in de lente, echter na maart is het beter om jonge bomen met rust te laten, omdat dan de transport van voeding en water naar de kruin en bladeren weer op gang komt.

Waarom is het goed om bomen te planten?

Volwassen bomen bieden een scala aan voordelen. Ze dienen als natuurlijke grens tussen de tuin en de omgeving, wat perfect is als je opzoek bent naar privacy. In de warme zomermaanden zorgen bomen ook voor verkoelde schaduw in je tuin. Bovendien fungeren bomen als thuisbasis voor verschillende dieren, zoals volgens en insecten.

Elke boom heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo zijn lindebomen en platanen gemakkelijk te onderhouden en te snoeien. Als je in een gebied met een drassige grond woont, zijn wilgen een goede keuze omdat deze bomen veel vocht uit de bodem halen. Naast de benoemde voordelen van het planten van bomen, helpen bomen natuurlijk ook met het zuiveren van de lucht die we inademen.

Hoe op de juiste manier uw boom planten?

Het planten van een boom is geen ingewikkelde taak, maar het vereist wel wat meer inspanning dan alleen een gat graven. Volg deze 6 onderstaande stappen om jouw boom op de juiste manier te planten:

  1. Meet je tuin op: Bomen groeien uitbundig, kies daarom een geschikte locatie waar voldoende ruimte is en waar ze andere bomen of planten niet zullen hinderen wanneer ze volgroeid zijn.
  2. Controleer het weer: Bomen kunnen niet worden geplant als het vriest. Controleer dus eerst de weersvoorspelling en plan het planmoment in bij positieve temperaturen. Graven in bevroren grond is niet mogelijk.
  3. Graaf breed, maar niet te diep: Bomen hebben een ruim en breed plantgat nodig, dat niet te diep is. Hier is een vuistregel voor die klinkt als volgt: Graaf 2 keer zo breed en 3 keer zo diep als de wortelkluit. Op deze manier voorkom je dat de boom te diep kom te staan.
  4. Zorg voor de wortels: Zodra de boom in het gat staat, is het tijd om naar de wortels te kijken. Als ze te diep onder de grond zitten, kan dit de zuurstoftoevoer naar de boom belemmeren.
  5. Vul het plantgat: Druk de grond rondom de wortelkluit stevig aan, schud een paar keer met de boom en druk de grond opnieuw goed stevig aan.
  6. Geef je boom water: Je boom staat nu klaar om te groeien, geef heb een goede start door hem royaal water te geven.

Juiste verzorging nieuw geplante boom

Het is belangrijk om nieuwe, jonge bomen goed te verzorgen. Om te beginnen is het aan te raden om de grond rond de stam vrij te houden van bladeren. Verwijder de bladeren rond de stam met een hark en leg een mulchlaag van compost of organische mest neer. Dit voorkomt onkruidgroei en helpt voorkomen dat de grond te snel uitdroogt. Als je beschadigde takken ziet, is het verstandig om ze direct weg te snoeien.

Nieuwe bomen: Planten, verzorgen en laten aangroeien

Het planten van bomen vereist zorgvuldige timing en aandacht voor detail, bij voorkeur in de wintermaanden wanneer de sapstroom minder actief is. Belangrijke stappen zijn onder andere het vrijhouden van de grond rond de stam, het snoeien van beschadigde takken en regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Met de juiste zorg zal de nieuwe boom gedijen en bloeien. Lukt het planten van bomen toch niet? Neem vrijblijvend contact op met Ijsselstein Hovenier, Wij helpen u graag verder!