Is mijn boom nog te redden?

De achterliggende zomermaanden hebben hun sporen achtergelaten. De droogte was historisch en tastte daarmee ook veel bomen aan. Met name jonge bomen hadden het zwaar omdat zij veel water nodig hebben en tegelijkertijd geen wortels hebben die zich heel diep in de grond bevinden. De bomen hadden daardoor waarschijnlijk maar heel beperkt toegang tot water. In dit artikel nemen we u mee in de problemen die komen kijken bij langdurige droogte.

Blad laten vallen

Bladeren hebben een aantal functies. De belangrijkste twee zijn fotosynthese en waterverdamping. De waterverdamping wordt geregeld via kleine mondjes in het blad. Als de boom veel vocht moet verliezen, dan zet het de mondjes open. Is er juist weinig vocht beschikbaar? Dan sluit het de mondjes. Als de mondjes lange tijd gesloten zijn, dan laat de boom zijn blad vallen omdat de functie van verdampen toch niet nodig blijkt te zijn op dat moment. Bovendien kost het de boom wel energie om het blad te behouden. Deze energie is er maar beperkt doordat er weinig water is. Door het blad te laten vallen, kan er meer energie naar de vruchten gaan. De boom gaat als het ware in ‘overlevingsmodus’.

Schors los laten

Met name de plataan heeft in de afgelopen weken veel schors verloren. Dit gebeurt steevast in het tweede deel van de zomer, maar deze zomer laat de boom wel heel veel schors los. Toch is het in vrijwel alle gevallen onschuldig als de plataan schors verliest.

Overleeft mijn boom?

Volwassen bomen overleven deze droogte meestal wel. Bij jonge bomen is dit minder vanzelfsprekend. Twijfelt u over de gezondheid van een of meerdere bomen? Dan helpt IJsselstein Hovenier u graag verder om vast te stellen of de boom nog zal gaan groeien en wat er aan onderhoud nodig is. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden hiervan door te nemen. Als hoveniersbedrijf zijn we gevestigd in Gouda, maar we zijn u ook graag van dienst in andere delen van de Randstad. Als hovenier voeren we veel boomverzorging en tuinonderhoud uit.